Skicka SMS till bilförare blir riskfyllt

kvinna-sms

Den som skickar ett textmeddelande till en bilförare kan bli medansvarig om en olycka skulle inträffa. Det har flera domare kommit fram till efter att en stämning lämnats in i New Jersey gällande en händelse mellan en motorcykel och en lastbil. Mannen som körde lastbilen svarade på ett meddelande från hans flickvän och råkade köra på motorcykeln som körde i motsatt riktning.

Paret som satt på motorcykeln överlevde händelsen och stämde både föraren i lastbilen och hans flickvän. Tursamt nog för flickvännen så lyckades hon komma undan ett straff då hon påstod sig sakna vetskap om pojkvännens lastbilsfärd när textmeddelandet skickades. Det gick aldrig att bevisa att hon hade kännedom om vad pojkvännen gjorde vid tillfället och gick därför fri.

Vad som däremot skedde var att domarna i fallet beslutade att den som skickar ett textmeddelande till en förare av något fordon som sedan hamnar i en olycka kan vara medskyldig. Huruvida vi kommer att få se några fall som berör just det här beslutet återstår att se, men det skulle inte förvåna då väldigt många bilolyckor har med just textmeddelanden att göra.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.